RE: THE ASSOCIATION OF MEMBER DIRECTED PENSION SCHEMES

OPINION

i, An individual who contributes to a registered pension scheme is entitled to tax relief.

That relief is granted by FA 2004 section 188 in the following terms:

“(1)  An individual who is an active member of a registered pension scheme

2)

3

is entitled fo relief under this section.in respect of relievable pension
contributions paid during a tax year if the individual is a relevant UK

individual for that year.

In this Part “relievable pension contributions™, in relafion fo an
individual and a pension scheme, means contributions by or on behalf
of the individual under the pension scheme other than contributions to

which subsection (3) applies.
This subsection applies to-

(a)  any coniributions paid after the individual has reached the age

af 75,

(aa) any contributions which are life assurance premium

contributions (see section 1954),

() any contributions paid by an employer of the individual (as to

which see section 196 to 201 ), and




(¢)  any amounts paid by the Board of Inland Revenue under
section 42A4(3) or 43 of the Pension Schemes Act 1993 (c 48) or
section 38A(3) or 39 of the Pension Schemes (Northern

Ireland) Act 1993 (¢ 49) (rebates and minimuim contributions).

(8)  The following sections make further provision about relief under this

section -

Section 198 (relevant UK individual),

Section 190 (annual limit for relief),

Sections 191 to.194 (methods of giving relief), and

Section 195 (transfer of certain shares to be treated as payment of

contributions).”
2. The term “relevant UK individual” is defined in section 189 as follows:

“(1)  For the purposes of this Part an individual is a refevant UK individual

Jor a tax year if-

(a)  the individual has relevant UK earnings chargeable to income

tax for that year,

(b)  the individual is resident in the United Kingdom at some time

during that year,

(¢} the individual was resident in the United Kingdom both at some

time during the five tax years immediately before that year and
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when the individual became a member of the pension scheme,

or

(d) the individual, or the individual’s spouse or civil pariner, has
for the tax year general earnings from overseas Crown

employment subject to UK tax.”

The annual limit for retief under section 188 is dealt with in section 190:

“(1)  The maximum amount of relief to which an individual is entitled under

{2)

)

section 188 (velief for contribuiions) for a tax year is (subject as
Sfollows) the amount of the individual's relevant UK earnings which

are chargeable to income tax for the tax year.

If the amount of the individual’s relevant UK earnings which are
chargeable to income tax for the tax year is less than the basic amount,
the maximum amount of relief to which the individual is entitled under

section 188 for the tax year is increased by the difference between:

(a) the amount of the individual’s relevant UK earnings which are

so chargeable, and
(6)  the basic amount,

(so that, if the individual has no relevant UK earnings which are so

chargeable, the maximum amount of such relief is the basic amount).

Subsection (2) is subject to section 191(7) (limit on methods of giving

relief to which individual’s entitled by virtue of subsection (2).




4) “The basic amount” is £3,600 or such greater amount as the Treasury

may by order specify.”
Relief can be given in 4 number of ways. This is provided for in section 191;

“(1)  Relief to which an individual is entitled under section 188 (relief for
contributions) in respect of contributions is to be given as provided by

this section.’

(2)  Subject as follows, the relief is to be given in accordance with section

192 (relief at source).”

In this Opinion, I am concerned with relief at source under section 192, This section

provides:

“1)  Where an individual is entitled to be given relief in accordance w;'tlz <
this section in respect of the payment of the contribzztioﬁ under a
pension scheme, the individual or the person by whom the contribution
is paid is entitled, on making the payment, to deduct and retain out of it
a sum equal to income tax on the contribution at the basic rate for the

tax year in which the payment is made.
(2)  Ifasum is deducted from the payment of the contribution-

(@)  the scheme administrator must allow the deduction on receipt

of the residue, and

) the individual or other person is acquitted and discharged of so
much money as is represented by the deduction as if the sum

had actually been paid, and
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(6)

(7)

(©

the sum deducted is to be treated as income tax paid 'by the

scheme administrator,

When the payment of the contribution is received-

@

®

the scheme administrator is entitled to recover from the Board
of Inland Revenue the amount which is treated as income tax
paid by the scheme administrator in relation to the

contribution, and

any amount so vecovered is to be treated for the purposes of the
Tax Acts in the same manner as the payment of the

contribution.

Subsections (1) and (2) have effect subject to stich conditions as the

Board of Inland Revenue may prescribe by regulations.

The Board of Inland Revenue may by regulations make provision for

- carrying subsections (1) to (3) into effect, in particular by making

provision-

(@)

@)

about how a sum is to be recovered under subsection (3)(a)
(including the manner in which a claim for the recovery of a

swm is to be made,

Jor the giving of such information, in such form, as is

prescribed by or under the regulations,




(c)  for the inspection of documents by persons authorised by the

Board of Inland Revenite, and

(d)  specifying the consequences of failure to comply with

conditions prescribed by virtue of subsection (6).

(8)  Regulations under this section may, in particular-
(@)  modify the opemti@n of any provision of the Tt éx Acts, or
(&)  provide for the application of any provision of the Tax Acis
(with or without modification).”
6. The relevant regulations are the Registered Pension Schemes (Relief at Source)

Regulations 2005 (SI 2005/3448). The key provisions in the 2005 Regulations are

regulations 3-6 which provide as follows:

“3

D)

(2

Prescribed conditions

Regulations 4, 5 and 6 specify the conditions’ subject to which relief
under section 191 (methods of giving relief for pension contributions)
shall be given in accordance with section 192(1) and (2) (relief at

source).

The particulars specified in regulation 4(2) and the declarations
required by regulations 5(2) and 6(2) must be given fo the scheme
administrator by the relevant individual, This paragraph is subject o

the qualifications in paragraph (3) and regulation 7.




1)

@

Information to be given to the scheme administrator

The scheme adnuinistrator must be given—

@

(%)

the particulars specified in paragraph (2), and

the declarations required by regulations 5(2) and 6(2),

before the time specified in paragraph (5). .

(@

()

(@)

. The particulars are—

the relevant individual’s full name and permanent residential
address including, where the address is in the United Kingdon,

the postcode.

the relevant individual’s date of birth;

unless the relevant individual is—

(i) aged under 16, or

(i)  a citizen of a country outside the United Kingdom who

is not resident in the United Kingdom,

the relevant individual's national insurance number, or «a

statement that he does not have one;

except where the scheme is an occupational pension scheme
within the meaning of section 150(5), the category of status
specified in paragraph (3) applicable in the relevant

individual’s case or, if more than one category is applicable,




(1)

2

)

2

the category which is that individual's principal source of

income.

Declaration that relevant individual entitled to relief

Before a relevant individual pays a net contribution for the first time,

the scheme administrator must be given the declaration specified in

paragraph (2).

The declaration is one that the total contributions to any registered
pension schemes in respect of which he is entitled to relief under

section 188 will not exceed the higher of —
(@)  the basic amount, or

(b}  the relevant individual’s relevant UK earnings, within the

meaning of section 189 for that tax year,
Declaration about accuracy of information

Whenever particulars are given in accordance with regulation 4 they

must be accompanied by the declaration specified in paragraph (2).
The declaration is one to the effect that—
(@) invrelation to—

(i) the particulars specified in regulation 4(2), they are, to
the best of the maker's kmowledge and belief, correct

and complete;




(ii}  the declaration specified in regulation 5(2), it is, to the

best of the maker's knowledge and belief, correct;

(b)  no later than the date specified in paragraph (3), the maker will
give notice fto the scheme administrator if an event occurs, as a
result of which the relevant individual will no longer be entitled

to relief for his contributions pursuant to sectlon 188,
(3) The date is the later of—

(@) Sth April in the year of assessment in which the event referved

to in sub-paragraph (2)(b) occurs; and
(®)  the date which is 30 days afier the occurrence of that event.

(4) If a declaration given under this regulation or regulation 5 is in writing, it

shall be signed by, or on behalf of, the maker.”

In a number of cases, HMRC have contended that the declavation given in writing by
the individual member did not comply with the 2005 Regulations. In particular, it is
alleged that declarations did not comptly with Regulation 6(2)(b) of those Regulations,
I have been provided with details of five cases by those instructing me. I shall deal

with each Case separately.

Regulation 6(2)(b) is a puzzling provision. 1 find it difficult to think of an event
which could occur which would result in the individual no longer being entitled to
relief for his contributions. For instance, if he ceases to have relevant UK earnings

(or genetal earnings from overseas Crown employment), he will still be eligible for




Case 1

10.

relief for contributions made in the rest of the tax year, The same point can be made
if he ceases to be UK resident. In cach case, ho may be entitled to relief for
contributions in the following tax years depending upon the circumstances in those

years.

However, a court will strive to give regulation 6(#)(13) some nieaning. The best that I
can do 1s to construe it as referring to a situation where, as a result of an event and
assuming nothing else changes, the individual will not be entitled to relief for
contributions in subsequent tax years. That is reading quite a lot into the provision
but it is the only way that I can give it any meaning. I shall, therefore, advise on that

assumption.

In this Case, the declaration to which HMRC fook exception was in the following

form:
“I declare that:-

(i) To the best of my knowledge the information contained in this

application is true and complete.

(i)  If contributions are to be paid I declare that I am under the age of 75

and UK relevant individual.

(iii)  Any contributions made towards this scheme are not as a result of any
pension commencement lump sum payment I have received from this or

any other registered pension scheme,
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11,

12.

(iv)  The total contributions to be paid by me or on my behalf to this
scheme, together with any contributions fo any other registered
pension scheme, and in respect of which I am entitled to to;ftx relief, do
not exceed the greater of the basic amount or the amount of my

relevant UK earnings for that tax year.

v}y Iagree to inform GEEEEER Trustees Services Limited in writing if any
event occurs as a result of which I will cease to be a UK relevant

individual. Notice must be given by 5 April in the year of assessment

in which the event occurs or 30 days after the event occurs if later.”
HMRC contend that this declaration does not comply with regulation 6(2)(b).

The relevant requirement in regulation 6(2)(b) is that the member declares that he will
give notice to the scheme administrator if an event occurs as a result of which he will
no longer be entitled to relief for his contributions pursuant to section 188. It is
necessary, therefore, to examine section 188 to determine the conditions for relief for
contributions. | Section 188(1) provides that a member is entitled to relief iﬁ respect of
“relievable pension contributions” paid during the tax year if he is a “relevant UK
individual” for that year, Relievable pension contributions mean contributions other
than those to which subsection (3) applies. Subsection (3) applies to certain specified
types of contributions and to any contributions paid after the individual has reached
the age of 75. This is not a matter which needs to be covered by the Reg. 6(2)(b)
declaration. The member is required to give his date of birth under Reg. 4(2)(b). It
follows that the scheme administrator will know when the member will reach the age

of 75.
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13.

14,

15.

The only other condition for relief in section 188(1) is that the individual is a
“relevant UK individual” for that year. However, the declaration in Case 1 covers
that requirement, HMRC, quite rightly, do not take any point that “relevant UK

individual” has been miswritten as “UK relevant individual” in the declaration,
In correspondence, HMRC have made the following point:

“I acknowledge the point you make about the term "relevant UK individual”
but it is possible for aﬁyone who is a relevant UK individual to over-
contribute to a pension plan, without actually ceasing to have that status. An
example of this would be an individual contributing in excess of their relevant
UK earnings in a given tax year. In these circumstances, the individual would
not necessarily cease to be a relevant UK individual, but would still be

required to tell his scheme administrator that he had over-contributed.”

In my view, that point is misconceived. The payment of a certain amount of
contributions is not an “event” which results in the member ceasing to be entitled to
relief for his confributions. It is highly artificial to regard the payment by virtue of
which the member reaches his annual limit as being an “event”. Further, the effect of
reaching the annual limit is simply that the member is not entitled to relief for any
more contributions paid in that year. It cannot be said that he is “no longer entitled to
relief for his contributions”. He will be entitled to relief for contributions made in the
following year. Finaﬂy, the potential overpayment of contributions is dealt with by
regulation 5(2), not regulation 6(2)(b). The member is required to make a declaration
that he will not make contributions in excess of the limits éet out in the legislation. In

Case 1, the member makes just such a declaration.
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Case 2

16.

17.

Case 3

18. -

The relevant declaration in Case 2 was as follows:

“I'declare that:

(c) I will advise 6BBB Trustees Pensions Limited if I cease to have any
relevant UK earnings by the later of 5 April in the year of assessment

inwhich the event occurs or 30 days after the event occurred.”

The problem with this declaration is that ceasing to have relevant UK earnings is not
the only way in which a member might cease to be a “relevant UK individual” so as
to cease to be entitled to relief for contributions. For instance, the member miglﬁ
cease to be UK resident without having any relevant UK eanings. This is likely to be
a rare circumstance in practice. However, it cannot be entirely ruled out and,

therefore, ought to be patt of the declaration required by regulation 6(2)(b).

In Case 3, the only relevant declaration was as foltows:

“Personal and employer contributions
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o If I contribute in excess of the basic amount in a tax year (£3,600 gross
Jor 2008/2009). 1 understand that I will be entitled to tax relief on

contributions equal to my relevant UK earnings.

° I will notify the scheme administrator in writing If I contribute in
aggregate more than the relevant UK earnings to this and any other

pension scheme in a single tax year.”

19.  Easlier in the form, the member is asked whether he is a “relevant UK individual™.
However, he is not asked to declare that he will inform the scheme administrator if he
ceases to be a relevant UK individual, Therefore, there is no declaration which could

satisfy regulation 6(2)(b).

Case 4

20. T have not had sight of the declarations in this Case. Therefore I cannot comment on

whether HMRC’s contentions wete correct.

Case 5

21, As I understand it, the main point in this Case concerns the declaration required by
regulation 5(2). The scheme adininistrators point to clavse 7.1 of a Deed of
Amendment, dated 7 April 2006, which is signed by all members when they join the

pension scheme. This clause is in the following terms:
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“7. Contributions

7.1 If the Trustee and the Member agree, any restrictions in the Rules or
the Establishing Trust Deed relating to the maximum contributions
that can be r}fmde to the Scheme shall cease to apply from 6 April 2006,
and subject to clauses 7.2 and 7.3 belov;z, in any Tax Year
contributions may be made by or on behalf of a Member who is a
Relevant UK Individual up to the amount of his Religvable Pension
Contributions in that Tax Year in accordance with the terms of the
Finance Act 2004. If the Trustee and the Member agree contributions

may also be made directly fo the Scheme by the Member’s employer.”

22 There is nothing in regulation 5 which prescribes any form which the required
declaration must take. It is enough that the scheme administrator is given the
declaration required by reg.5(2) by the member. In my opinion, by signing the deed
of amendment, the member is effectively stating that he will not make contributi(;ns
which exceed the amount prescribed by statute. His statement (or declaration) is that
hé may not make contributions which exceed his “Relievable Pension Contributions”

. in accordance with Finance Act 2004. 'This is defined, by clause 1, as meaning “any
contribution made by a Member which can -be treated as a Relievable Pension
Contribution for the purposes of section 188(2) of the Finance Act 2004”. This must
be a reference to the limit prescribed by Finance Act 2004 for contributions which are

relievable.

23.  Inmy view, it is strongly arguable that this amounts in substance to a declaration that
he will not make contributions which exceed the statutory maximum as required by

regulation 5,
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Case 0

24.  In this Case, the provider’s application form did not include a declaration from the
member concerning the accuracy of the information given. This would be a clear
breach of Repgulation 6(2)(a). As a result, HMRC are entitled to raise an interest
charge under their simplified recovery procedure.

Conclusion

25.  In summary, my view is that the scheme administrator in Cases 1 and § have a good

case that HMRC were wrong to seek to impose an interest charge under the simplified

recovery procedure.

53'5/,/“

DAVID EWART QC
Pump Court Tax Chambers
16 Bedford Row

London

WCIR 4EF

16 November 2011
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